Proste w przygotowaniu oponki z dodatkiem twarogu. Smaczne, puszyste i lekkie.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 1/2 kostki masła (starłam na grubych oczkach)
- 2 cukry waniliowe
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki spirytusu (dałam ocet)
- 1 łyżeczka sody lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki posiekałam nożem, potem zagniotłam ciasto. Wykrawałam kółka, a środek nakrętką.
Roztopiłam 3 kostki smalcu, na gorący tłuszcz wrzucałam po kilka krążków, smażyłam, po chwili obracałam i smażyłam do złotego koloru.
Do rondla wrzuciłam kawałek surowego ziemniaka, żeby tłuszcz się nie przypalał.
Usmażone kładłam na ręcznik kuchenny, jak wystygły posypałam cukrem pudrem.
Nie podsypywać dużo mąką żeby tłuszcz się nie pienił, można dać pół na pół smalec z olejem.