Idealne eklerki

5
(4)

Idealne eklerki

Pyszne podłużne ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta, wypełnione śmietankowym kremem i posypane cukrem pudrem.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto parzone:

  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wodę zagotowuje ze szczypta soli i masłem. Jak masło się rozpuści i woda zacznie wrzeć, wsypuje mąkę z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszam aż powstanie kula, parze ją ok. dwóch minut.

Jak masa przestygnie, wbijam po kolei 4 całe jajka, jedno po drugim ciągle miksując. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskam dowolny kształt wg uznania – ja robiłam a’la ósemki na ok 8-10cm.

Piekę ok. 25 min w temp. 200 st. Po upieczeniu uchylam piekarnik i susze eklerki to ostygnięcia.

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 2x śmietanka 30% (200 ml)
  • 3 łyżki cukru pudru

Schłodzoną śmietankę i serek miksuje na wysokich obrotach. J krem jest sztywny dodaje po łyżce cukru. Ptysie przekrawam wzdłuż i szprycuje je kremem. Na koniec posypuje cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!