Pyszne podłużne ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta, wypełnione śmietankowym kremem i posypane cukrem pudrem.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto parzone:
- szklanka wody
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 120 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę zagotowuje ze szczypta soli i masłem. Jak masło się rozpuści i woda zacznie wrzeć, wsypuje mąkę z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszam aż powstanie kula, parze ją ok. dwóch minut.
Jak masa przestygnie, wbijam po kolei 4 całe jajka, jedno po drugim ciągle miksując. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wyciskam dowolny kształt wg uznania – ja robiłam a’la ósemki na ok 8-10cm.
Piekę ok. 25 min w temp. 200 st. Po upieczeniu uchylam piekarnik i susze eklerki to ostygnięcia.
Krem:
- 250 g mascarpone
- 2x śmietanka 30% (200 ml)
- 3 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę i serek miksuje na wysokich obrotach. J krem jest sztywny dodaje po łyżce cukru. Ptysie przekrawam wzdłuż i szprycuje je kremem. Na koniec posypuje cukrem pudrem.