Przepis na idealną karpatkę z kremem budyniowym! Jest pyszna i wychodzi za każdym razem.
Składniki
Ciasto:
- 1 szkl. wody
- 12,5 dag masła
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka jajek (w zależności od wielkości jest to 4 lub 5)
Krem:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1 kostka masła
Przygotowanie
Ciasto: masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa.
Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, całość zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół). Jedną część ciasta przełożyć do blaszki (40 cm x 25 cm) i piec 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 150 i jeszcze 10 minut. Powtórzyć pieczenie drugiego placka.
Krem: ugotować 2 budynie wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzone ubijać mikserem z kostką masła. Kremem przełożyć ciasto, wierzch pospać cukrem pudrem.