Gwiazda makowa

5
(1)

gwiazda makowa

Drożdżowa gwiazda z makiem, czyli pomysł na efektowny makowiec w formie gwiazdy. Idealny na świąteczny stół.

Składniki

  • 540 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ok. 300 g masy makowej

Przygotowanie

Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać rozpuszczone masło, mąkę, jajka i sól. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy 27 cm. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć ostatnim plackiem.

Na środku postawić szklankę i podzielić ciasto na 16 równych części, brać dwa sąsiadujące końce i skręcać je dwukrotnie wokół własnej osi. Gwiazdę pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!