Drożdżowa gwiazda z makiem, czyli pomysł na efektowny makowiec w formie gwiazdy. Idealny na świąteczny stół.
Składniki
- 540 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 70 g rozpuszczonego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- ok. 300 g masy makowej
Przygotowanie
Mleko podgrzać, wsypać cukier i dodać drożdże, wszystko razem wymieszać. Do rozczynu dodać rozpuszczone masło, mąkę, jajka i sól. Wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, dokładnie wyrobić i odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy 27 cm. Na pierwszy placek nałożyć masę makową, przykryć drugim, ponownie rozsmarować masę makową i znowu przykryć ciastem i dać masę. Na końcu przykryć ostatnim plackiem.
Na środku postawić szklankę i podzielić ciasto na 16 równych części, brać dwa sąsiadujące końce i skręcać je dwukrotnie wokół własnej osi. Gwiazdę pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.