Efektowna, warstwowa galaretka z kurczakiem i warzywami. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem.
Składniki
- 3 pojedyńcze piersi z kurczaka
- warzywa jak na rosół (u mnie marchew, por, pietruszka, seler, cebula przypieczona)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- groszek
- 2 jajka na twardo
- sól
- pieprz
- czosnek drobniutko posiekany
- żelatyna
Przygotowanie
Piersi wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dokładamy warzywka, liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż mięsko zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięsko kroimy na małe kawałki, marchewkę w kostkę, jajka w plastry.
Do naczyń wykładamy jajo, marchewkę, groszek, mięsko, na mięsko posiekany czosnek, zmielony świeży pieprz. Wszystko zalewamy przecedzonym rosołkiem wymieszanym z żelatyną i odstawiamy do stężenia.