Faworki, które zawsze się udają

4.6
(5)

Faworki, które zawsze się udają

Smakowity przysmak, który wszyscy lubią. Posypane cukrem pudrem smakują wybornie.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie

Łączymy mąkę, cukier i sól. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę i mieszamy wszystko razem. Po połączeniu składników ugniatamy ciasto, w międzyczasie możemy podgrzewać olej. Ugniecione ciasto ” bijemy” wałkiem ok. 2 min i wałkujemy. Tniemy na paseczki wg uznania, nie muszą być równe. Nacinamy na środku i jeden koniec przekładamy. Smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!