Ekspresowy chlebuś


Prosty i przepyszny chleb do szybkiego wykonania. Idealne, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej chlebowej
  • większe 0,5 kostki świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 szkl. letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać w misce rozczyn i od razu dołożyć 1,5 kg mąki chlebowej. Wyrobić chwilkę.
  2. Przygotować 2 wąskie brytfanki długie lub 3 wąskie krótkie, wysmarowane olejem.
  3. Przełożyć ciasto i poczekać aż wyrośnie ponad brytfankę ok. 15 min.
  4. Włożyć do piekarnika pieczenie góra-dół 180 – 200 stopni na godzinkę.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!