Drożdżówki z budyniem i marmoladą

5
(2)

Drożdżówki z budyniem i marmoladą

Te bułeczki drożdżowe z budyniem i marmoladą są tak proste do zrobienia i tak pyszne, że musisz je upiec.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5l mleka ciepłego
  • 4 całe jajka
  • szczypta soli
  • 200 g masła roztopionego

Rozczyn: drożdże łyżka cukru i 5 łyżek ciepłego mleka

Przygotowanie

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze chwilę. Podsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.

Po wyrośnięciu na blat rozsypujemy mąkę, wylewamy ciasto i wyrabiamy chwilę. Gdy ciasto wyrobimy ja odkładam je na bok na mąkę i kroję po pasku, kulam w mące, żeby się nie przyklejało i tnę ten wałek tak, żeby wyszły prostokąty i robię z nich ósemki. Ugniatam dwie dziurki na budyń i dodaję marmoladę, smaruję jajkiem i posypuję kruszonką. Piec ok. 15-20 min w 180 C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!