Te bułeczki drożdżowe z budyniem i marmoladą są tak proste do zrobienia i tak pyszne, że musisz je upiec.
Składniki
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 1 szklanka cukru
- 0,5l mleka ciepłego
- 4 całe jajka
- szczypta soli
- 200 g masła roztopionego
Rozczyn: drożdże łyżka cukru i 5 łyżek ciepłego mleka
Przygotowanie
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, mąkę, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze chwilę. Podsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po wyrośnięciu na blat rozsypujemy mąkę, wylewamy ciasto i wyrabiamy chwilę. Gdy ciasto wyrobimy ja odkładam je na bok na mąkę i kroję po pasku, kulam w mące, żeby się nie przyklejało i tnę ten wałek tak, żeby wyszły prostokąty i robię z nich ósemki. Ugniatam dwie dziurki na budyń i dodaję marmoladę, smaruję jajkiem i posypuję kruszonką. Piec ok. 15-20 min w 180 C.