Domowe chipsy solone

5
(2)

Domowe chipsy

Chrupiące i aromatyczne chipsy ziemniaczane, którą są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tych ze sklepu.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • sól
  • koperek
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Sześć dużych ziemniaków obieram. Następnie pokroiłam na krajalnicy w cieniusie plastry. Można obieraczką do warzyw, ale nie wyjdą takie ładne. Zalewam na chwilę wodą, aby wyszła skrobia. Następnie przekładam na papier i czekam chwilę, aby się wysuszyły. Na patelni teflonowej wlewam olej, około pół litra. Smażę na rozgrzanym oleju do czasu aż się zarumienią. Trzeba szybko działać i obracać. Warto smażyć po małej ilości. Wykładam na blachę pokrytą ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przekładam delikatnie do miski. KSole i dodaje koperku. Mieszam.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!