Domowe zapiekanki XXL

5
(2)

Domowe zapiekanki XXL

Wielkie domowe zapiekanki z dużą ilością składników, sera i sosami.

Składniki

  • 1 duuuża bagietka lub 2 mniejsze
  • 2 pętka kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • ser żółty tarty ilość wg uznania
  • pomidor duży
  • 2-3 ogórki korniszony
  • szczypior
  • majonez
  • ketchup

Przygotowanie

Na oleju podsmażany pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Jak już cebula zmięknie, dodaję pokrojone pieczarki i smażę całość na średnim ogniu jakiś czas. Na koniec dodaję pokrojoną paprykę, doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą. Całość przykrywam, zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem 10 min. Bagietki kroje na pół, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietki nakładam farsz, a następnie sporo żółtego sera. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 st. i piekę 10-15 min.

W międzyczasie kroję w plastry pomidora i ogórki oraz siekam szczypior. Przed podaniem kładę na zapiekankach na przemian plasterki pomidora i ogórka. Zapiekanki polewam majonezem i ketchupem oraz posypuje szczypiorem. Smacznego!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!