Wielkie domowe zapiekanki z dużą ilością składników, sera i sosami.
Składniki
- 1 duuuża bagietka lub 2 mniejsze
- 2 pętka kiełbasy
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- pół czerwonej papryki
- ser żółty tarty ilość wg uznania
- pomidor duży
- 2-3 ogórki korniszony
- szczypior
- majonez
- ketchup
Przygotowanie
Na oleju podsmażany pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę. Jak już cebula zmięknie, dodaję pokrojone pieczarki i smażę całość na średnim ogniu jakiś czas. Na koniec dodaję pokrojoną paprykę, doprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą. Całość przykrywam, zmniejszam ogień i dusze pod przykryciem 10 min. Bagietki kroje na pół, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietki nakładam farsz, a następnie sporo żółtego sera. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 st. i piekę 10-15 min.
W międzyczasie kroję w plastry pomidora i ogórki oraz siekam szczypior. Przed podaniem kładę na zapiekankach na przemian plasterki pomidora i ogórka. Zapiekanki polewam majonezem i ketchupem oraz posypuje szczypiorem. Smacznego!