Domowe bułki

4.8
(5)

Te domowe bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, a najlepsze są takie cieplutkie posmarowane masłem.

Składniki

  • 1 jajko
  • 5 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 10 g soli różowej himalajskiej

Przygotowanie

Z drożdży, cukru i dwóch łyżek mleka zrobić rozczyn. Odczekać 15 minut aż powiększy swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić na 60 minut.
Ciasto podzielić na części, uformować bułki i odstawić na 10 minut. Piec w 200 st. C góra dół przez około 15 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!