Domowa chałka z kruszonką


Domowa chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką czyli delikatne, maślane i słodkie pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej.

Składniki oraz sposób przygotowania

  • 300 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 550 g mąki

Łączymy ze sobą składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 1h. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i zaplatamy w warkocz.

Wierzch chałki smarujemy (1/4 szklanki mleka i 1 żółtko), a następnie posypujemy kruszonką.

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

Zagniatamy i wstawiamy do lodówki żeby zrobiła się zwarta. Przed pieczeniem dorzucamy na chałkę.

Całość pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!