Chałka z kruszonką czyli delikatne, maślane i słodkie pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej.
Składniki oraz sposób przygotowania
- 300 ml ciepłego mleka
- 20 g drożdży
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 550 g mąki
Łączymy ze sobą składniki i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 1h. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i zaplatamy w warkocz.
Wierzch chałki smarujemy (1/4 szklanki mleka i 1 żółtko), a następnie posypujemy kruszonką.
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Zagniatamy i wstawiamy do lodówki żeby zrobiła się zwarta. Przed pieczeniem dorzucamy na chałkę.
Całość pieczemy w temp. 170 stopni przez 40 minut.