Ciasto ze śliwkami na jogurcie naturalnym

4.7
(51)

Ciasto ze śliwkami na jogurcie naturalnym

Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami, które wychodzi puszyste, dobrze wyrośnięte, jedym słowem doskonałe.

Składniki i sposób przygotowania

Ciasto

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 gram)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo

  • śliwki lub inne owoce

Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i dajemy owoce.

Na górę robimy posypkę z:

  • szklanki mąki (250 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g margaryny


Składniki na posypkę łaczymy i wkładamy do zamrażalnika żeby nam się twardsza zrobiła, wtedy będzie łatwiej ją rozetrzeć na tarce.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 min.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 51

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!