Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami, które wychodzi puszyste, dobrze wyrośnięte, jedym słowem doskonałe.
Składniki i sposób przygotowania
Ciasto
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (250 gram)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo
- śliwki lub inne owoce
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i dajemy owoce.
Na górę robimy posypkę z:
- szklanki mąki (250 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g margaryny
Składniki na posypkę łaczymy i wkładamy do zamrażalnika żeby nam się twardsza zrobiła, wtedy będzie łatwiej ją rozetrzeć na tarce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 min.