Kruche i delikatne ciasto z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku.
Składniki
- 3 szkl mąki krupczatki
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 200 ml oleju
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kg rabarbaru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 1 litr mleka
Przygotowanie
Obrać rabarbar, pokroić, zasypać cukrem i odstawić aż puści sok.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce, wlać olej i dodać żółtka oraz śmietanę. Szybko wymieszać ciasto do konsystencji kruszonki, podzielić ciasto na dwie części (2/3 i 1/3) większą część wyłożyć na blaszkę, podpiec około 10 min w 180 st C. W tym czasie ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony spód. Na budyń ułożyć wcześniej przygotowany i lekko odciśnięty rabarbar. Ubić białka na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru, dodać 1 łyżkę budyniu śmietankowego w proszku, delikatnie wymieszać i wyłożyć na rabarbar. Z drugiej części ciasta zrobić drobniutką kruszonkę i wysypać na pianę z białek. Piec w 170 st. C około 35 min z termoobiegiem.