Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

5
(4)

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pyszne, wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie ze śliwkami.

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 szklanki dowolnej mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • śliwki

Kruszonka

  • 1/2 masła
  • niepełna szklanka mąki
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

Składniki na kruszonkę razem zagnieść i do lodówki na 1 h żeby się schłodziło.

Ubijamy całe jajka ze szczyptą soli i cukrem na puch, dodajemy jogurt i olej dalej chwilę ubijając. Następnie suche produkty przesiać i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.
Wylać na blachę. Ułożyć śliwki i na wierzch dodać kruszonkę. Piec w 180 stopniach 60 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!