Łatwe i szybkie ciasto z musem brzoskwiniowym bez pieczenia. Ciasto doskonałe na każdą okazję.
Składniki oraz sposób przygotowania
Spód:
- 1 paczka ciastek herbatników w czekoladzie
- 100g rozpuszczonego masła
- rurki waflowe 2 paczki
Ciasteczka rozgnieść na pył i połączyć z masłem. Wylepić dno tortownicy. Boki obłożyć rurkami i do lodówki.
Biała masa:
- 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny (20 g)
- 4 serki homogenizowane po 150 g
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do przestygnięcia. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Serki wymieszać mikserem i powoli wlać żelatynę. Masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie wyrównać.
Wierzch:
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Puszkę brzoskwiń odsączyć. Brzoskwinie zblendować na gładki mus i włożyć do garnka wsypując 2 galaretki brzoskwiniowe. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia galaretki. Następnie ostudzić i gdy zacznie tężeć wylać na masę.