Ciasto z kaszy manny, czyli pomysł na pyszny deser do kawy. Robi się je błyskawicznie!
Składniki
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 litr mleka
- 1 szkl. cukru
- 250 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- herbatniki
Polewa
- pół kostki margaryny
- 1-1,5 szkl cukru pudru
- 2-3 łyżek kakao
Przygotowanie
Herbatniki wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski wsypać kaszę manną, zalać 2 szkl. zimnego mleka. Dodać kakao i wymieszać dokładnie. Resztę mleka zagotować z cukrem i margaryną. Gdy zacznie się gotować to wlać przygotowana mieszaninę mleka i kaszki. Mieszać do zgęstnienia. Wylać ciepłą masę na herbatniki, na wierzch wyłożyć warstwę herbatników.
Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku. Wylać na wierzch ciasta i pozostawić do wystygnięcia.