Kruche ciasto z masą jogurtową i borówkami


Przepis na delikatne ciasto z masą jogurtową i borówkami. Robi się bardzo szybko i bezproblemowo.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Masa jogurtowa

  • 2 budynie malinowe (po 40g)
  • 3 jogurty greckie (po 380g)
  • 4 białka
  • 300g borówek
  • 3/4 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w misce. Dodać starte na tarce o grubych oczkach masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3) większą część rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm na 34 cm, podpiec 10 min w 180 st C.

W tym czasie przygotować masę jogurtową; 3 jogurty, 2 sypkie budynie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka z cukrem i wyłożyć masę na podpieczony spód a na to borówki. Z drugiej części ciasta zrobić drobną kruszonkę i wysypać na owoce.

Piec w 180 st. C około 45 min z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto musi całkowicie ostygnąć.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!