Ciasto z białek z jabłkami i budyniem

4.3
(332)

Miękkie, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami i budyniem idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

Ciasto:

  • 7 białek
  • 7 pełnych łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 5-6 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier cynamonowy
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

Przygotowanie

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy olej, mieszamy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Ciasto to nie wyrasta tak jak biszkopt, więc lepiej dać mniejszą blaszkę do pieczenia i wykładamy tylko papierem.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy pod przykryciem około 15 minut, podlewamy trochę wodą, dodajemy cukier. Po tym czasie rozrabiamy budyń w 100ml wody i dodajemy do jabłek, czekamy aż całość się zagotuje. Gorące jabłka wykładamy na przecięte ciasto, przykrywamy drugim płatem ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 332

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!