Proste i smaczne ciasto przekładane budyniowo-maślanym kremem. Idealne na każdą okazję.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, wyłożyć na blaszkę i po kolei piec w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut.
Krem
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 jajka
3/4 litra mleka zagotować z cukrami. W pozostałym wymieszać mąkę z jajkami. Wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Wystudzić i zmiksować z masłem na puszystą masę. Na każdy placek nakładać 8 łyżek kremu. Wierzch ciasta polać polewą.