Ciasto ucierane z twarogiem i brzoskwiniami


Ciasto ucierane z twarogiem i brzoskwiniami jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Idealne na każdą okazję.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 250g twarogu mielonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy 1 opak.
  • 3 jajka
  • 200ml śmietany 18%
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Utrzeć margarynę mikserem, porcjami dodawać twaróg i ucierać (jajka: oddzielić żółtka od białek) dodać do masy żółtka i miksować, a białka ubić w osobnej miseczce. Do masy dodaję cukier i cukier wanilinowy i dalej ucieram. Przesiewam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodaje do masy, dodaję śmietanę i dalej ucieram aż będzie gładka masa. Na koniec dodaje do masy białka ubite na sztywno i mieszam chwile mikserem.

Wykładam formę papierem do pieczenia (forma ma średnicę 28cm). Wylewam masę i wygładzam łyżką. Kroję połówki brzoskwiń na grube plastry i układam na ciasto lekko dociskając. Wkładam ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę godzinę i 20 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!