Ciasto ucierane z twarogiem i brzoskwiniami jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Idealne na każdą okazję.
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 szkl. cukru
- 250g twarogu mielonego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy 1 opak.
- 3 jajka
- 200ml śmietany 18%
- puszka brzoskwiń w syropie
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Utrzeć margarynę mikserem, porcjami dodawać twaróg i ucierać (jajka: oddzielić żółtka od białek) dodać do masy żółtka i miksować, a białka ubić w osobnej miseczce. Do masy dodaję cukier i cukier wanilinowy i dalej ucieram. Przesiewam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dodaje do masy, dodaję śmietanę i dalej ucieram aż będzie gładka masa. Na koniec dodaje do masy białka ubite na sztywno i mieszam chwile mikserem.
Wykładam formę papierem do pieczenia (forma ma średnicę 28cm). Wylewam masę i wygładzam łyżką. Kroję połówki brzoskwiń na grube plastry i układam na ciasto lekko dociskając. Wkładam ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę godzinę i 20 minut.