Przepis na ciasto toffi bez pieczenia. Pyszne, delikatne, słodkie i proste w przygotowaniu.
Składniki
- duża paczka herbatników
- paczka krakersów
- puszka toffi lub masy krówkowej
- cukier waniliowy
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 2 i pół szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3/4 szkl. mąki pszennej
Przygotowanie
Naczynie wysmarować masłem i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Zagotować półtorej szklanki mleka z połową szklanki cukru, cukrem waniliowym i masłem. W drugim naczyniu wymieszać szklankę mleka, 3 żółtka i mąkę. Wlać do gotującego mleka i ugotować budyń ciągle mieszając bo lubi się przypalać. Gorącą masę wylać na ciastka i przykryć drugą warstwą herbatników, na to gorącą masę toffi, na toffi ułożyć krakersy. Jak wystygnie na wierzch położyć ubitą śmietanę. Na śmietanę zetrzeć na tarce całą czekoladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.