Ciasto słony karmel to deser dla fanów słonych deserów. Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
BISZKOPT
- 6 jajek
- 1 niecała szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka, miód, mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do blaszki i piec ok. 25 minut w 170-180 st. C.
Krem jak do karpatki – budynie zmiksować z masłem, dodać alkohol (krupnik słony karmel – ile kto lubi)
Ciasto przekroić na 2 części nałożyć krem do środka.
Masą krówkową przesmarować wierzch ciasta (ok. 1/3 puszki) na to nałożyć słone krakersy potem pozostałą masę krówki. Na koniec posypać słonymi orzechami.