Ciasto Shrek

Pyszne, orzeźwiające ciasto o nazwie Shrek na biszkopcie z zielonym budyniem ugotowanym na soku.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. maki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, wciąż ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać łopatką. Wylać na blachę 36×26 i piec ok. 30 min w 170 st.

1 warstwa:

  • 1 litr pysia lub kubusia zielonego
  • 3 budynie śmietankowe
  • paczka delicji

Z litra soku odlać szklankę, resztę zagotować, a odlany sok wymieszać z budyniami. Wlać budynie do gotującego się soku i mieszać energicznie żeby nie było grudek. Na wystygnięty biszkopt wlać gorącą masę. Jak masa wystygnie ułożyć delicje.

2 warstwa:

  • 400ml śmietanki 30%
  • zielona galaretka

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i wlać przestygniętą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na delicje.

3 warstwa:

  • 2 zielone galaretki
  • 800 ml wody

2 zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i lekko stężałą wylać na piankę. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić kilka godz. w lodówce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!