Pyszne, orzeźwiające ciasto o nazwie Shrek na biszkopcie z zielonym budyniem ugotowanym na soku.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szkl. maki
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, wciąż ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać łopatką. Wylać na blachę 36×26 i piec ok. 30 min w 170 st.
1 warstwa:
- 1 litr pysia lub kubusia zielonego
- 3 budynie śmietankowe
- paczka delicji
Z litra soku odlać szklankę, resztę zagotować, a odlany sok wymieszać z budyniami. Wlać budynie do gotującego się soku i mieszać energicznie żeby nie było grudek. Na wystygnięty biszkopt wlać gorącą masę. Jak masa wystygnie ułożyć delicje.
2 warstwa:
- 400ml śmietanki 30%
- zielona galaretka
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i wlać przestygniętą galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na delicje.
3 warstwa:
- 2 zielone galaretki
- 800 ml wody
2 zielone galaretki rozpuścić w 800 ml wody, wystudzić i lekko stężałą wylać na piankę. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić kilka godz. w lodówce.