Przepis na czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami. Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
- 1,5 szklanki oleju
- szklanka cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki maki
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg rodzynek
- 1 kg jabłek
Sposób przygotowania:
Orzechy posiekać, rodzynki i jabłka pokrojone w talarki przygotować w osobnej misce dodając 3 łyżeczki cukru – pół godziny przed przygotowaniem ciasta.
Ciasto:
Olej wymieszać z cukrem, następnie cały czas ubijając dodawać po jednym jajku na koniec dodać wszystkie sypkie składniki. Do przygotowanego ciasta dodać orzechy rodzynki i jabłka wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wytłuszczonej formy posypanej bułka tartą. Pieczemy 40-45 minut w 170 st na termoobiegu.