Puszysty biszkopt przełożony masą śmietanową, nasączony kawą i amaretto i posypany gorzką czekoladą.
Składniki
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4-5 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 3 espresso (pół kubka)
- 2 kieliszki amaretto i 2 łyżeczki miodu/ cukru – dodaje do letniej już kawy – dla lubiących bardzo słodko polecam 4 łyżeczki
Krem:
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka żelatyny
Przygotowanie
Biszkopt: ze szczyptą soli ubijam białka. Do ubitej białej piany dodaję stopniowo cukier, cały czas ubijając. Kolejno żółtka. Cukier powinien się rozpuścić. Na koniec stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i mieszam szpatułką. Ciasto na biszkopt przelewam na foremkę (23×23) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 st, góra/dół, 15-18min.
Gdy biszkopt ostygnie, ubijam krem. Żelatynę zalewam 5 łyżkami wody, pare min odstawiam aż napęcznieje, podgrzewam do rozpuszczenia (nie gotować). Śmietanę ubijam z cukrem, następnie wlewam strużkiem żelatynę (ciepłą). Tylko krótko jeszcze ubić.
Biszkopt na pół, nasączyć połową kawy, przykryć połową śmietany i posypać gorzkim kakao, przykryć drugim biszkoptem i powtórka. Góra dodatkowo posypana startą na tarce gorzką czekoladą.