Ciasto mieszane widelcem


Idealny wypiek do popołudniowej kawy, który sprawdzi się również w przypadku niezapowiedzianych gości.

Składniki oraz sposób przygotowania

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy widelcem kilka minut. Bardzo ładnie się wszystko łączy i ciasto odchodzi od brzegów miski. Wkładamy ciasto na formę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy owoce.

Teraz robimy kruszonkę

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Mieszamy wszystko. Nie musi być połączone, ważne aby mąka, cukier i masło miały chociaż formę jak u mnie na obrazku. Posypujemy na wierzch przygotowaną kruszonkę i wsadzamy do pieca na 50 min i 180 stopni. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 194

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!