Ciasto Marlenka

4.3
(3)

Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu.

Składniki oraz sposób przygotowania

Masa:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 250 g masła 82 %
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Ugotuj budyń z cukrem, ostudź do temperatury pokojowej. Masło utrzyj z masą kajmakową, następnie dodawaj po łyżce budyniu.

Przykryj miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 1 łyzeczka octu

Do garnka włożyć miód, cukier puder, masło. Gotować na średnim ogniu do rozpuszczenia.

W szklance wymieszać proszek do pieczenia, sodę, ocet. Dodać do masy, zmniejszyć ogień cały czas mieszać. Zdjąć z ognia, schłodzić ciągle mieszając ok. 7 min.

Dodać jajka energicznie mieszając, stopniowo dodawać mąkę (ciasto nie może całkiem ostygnąć). Ciasto wyłożyć na stolnice, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto.

Podzielić na 6 części, każdy rozwałkować i upiec w piekarniku nagrzanym 180-190 st.

Blaty smarować kremem i układać jeden na drugim, lekko dociskając. Wierzch również smarujemy kremem i dekorujemy wg uznania.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!