Ciasto Marcinek


Marcinek to pyszne i efektowne ciasto składające się z wielu warstw przełożonych masą śmietankową.

Składniki oraz sposób przygotowania

  • 1 kg mąki
  • 1 masło
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 całe jaja + 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody

Zagnieść i upiec 10 placków. Każdy placek piec ok 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa:

  • 1,5 litra śmietany 30%
  • 0,5 kg cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Śmietanę ubić na sztywno i przekładać placki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 18

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!