Ciasto lodowiec bez pieczenia


Ciasto lodowiec bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne i pięknie się prezentuje.

Składniki

  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3/4 szkl. cukru
  • kostka masła roślinnego
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki rumu/spirytusu
  • 2 galaretki zielone lub niebieskie
  • galaretka czerwona
  • pół szklanki orzechów
  • 2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • opcjonalnie: wiśnie z syropu

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zalać gorącym mlekiem, gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać zagotowaną wcześniej zimną masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, orzechy i wiśnie, a do drugiej 2 łyżki rumu/spirytusu. Galaretkę zieloną rozpuścić w szklance gorącej wody. Moczyć szybko biszkopty i nimi wykładać dół i boki tortownicy. Włożyć na chwilę do lodówki. Pozostałe galaretki również rozpuścić w szklance gorącej wody każdą i odstawić do wystygnięcia. Na biszkopty wyłożyć na początku białą później brązową masę. Powbijać biszkopty według własnego wzoru i chwilę schłodzić. Później wylać jedną galaretkę, chwilę schłodzić, później drugą. Schłodzić do stężenia galaretek i gotowe.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!