Ciasto krówka

Ciasto krówka to idealny deser dla fanów słodkości. Jest bardzo słodka i ma rozkoszną, delikatna strukturę.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Ciasto

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 gram cukru
  • 200 gram margaryny
  • 2 łyżki miodu

Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części. Rozłożyć na dwie blaszki i piec ok. 12 minut zależy od piekarnika.

Krem

Pół litra mleka, pół szklanki cukru zagotować. 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z wodą lub mlekiem do gęstości ciasta naleśnikowego. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać.

Jak budyń ostygnie zmiksować z 200 gram margaryny przełożyć placki. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!