Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pyszne, wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie ze śliwkami.
Składniki
- 6 jajek
- 2 szklanki dowolnej mąki
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna szklanka oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- śliwki
Kruszonka
- 1/2 masła
- niepełna szklanka mąki
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Składniki na kruszonkę razem zagnieść i do lodówki na 1 h żeby się schłodziło.
Ubijamy całe jajka ze szczyptą soli i cukrem na puch, dodajemy jogurt i olej dalej chwilę ubijając. Następnie suche produkty przesiać i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia się składników.
Wylać na blachę. Ułożyć śliwki i na wierzch dodać kruszonkę. Piec w 180 stopniach 60 minut.