Ciasto galaretkowiec

4.3
(27)

Ciasto galaretkowiec

Galaretkowiec to pyszny deser bez pieczenia. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ do zrobienia tego kolorowego ciasta potrzebujesz tylko kilku składników.

Składniki

  • 3 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 1200 ml wody

Przygotowanie

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody.

Następnie galaretki chłodzimy w lodówce aż całkowicie się zetną. Po tym czasie kroimy je w drobną kostkę i wszystkie kolory mieszamy w jednej misce.

Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukry. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie wrzeć od razu zdejmujemy ją z ognia i wsypujemy żelatynę. Następnie energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy.

Gdy będzie całkowicie zimna wlewamy ją do kolorowych galaretek i mieszamy. Masa będzie bardzo szybko tężeć, więc od razu wylewamy ją do niezbyt dużej formy/blaszki. Jeśli nie jest ona silikonowa wtedy wykładamy ją folią spożywczą. Ja użyłam keksówki. Im mniejsza forma, tym wyższy galaretkowiec.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 27

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!