Ciasto czekoladowe z powidłami

Aromatyczne ciasto czekoladowe z powidłami. Ciasto jest wilgotne, puszyste i bardzo szybko się je robi.

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 150 g masła
  • 1,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 czekolada gorzka

Przygotowanie

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. W rondelku zagotowujemy mleko i masło. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy czekoladę, studzimy.

Do mąki z proszkiem i sodą dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy wyjdzie gęste ciasto. Jajka ubijamy z cukrem partiami, dodajemy do masy czekoladowej dokładnie wymieszać.

Wylać na blaszkę, a na wierzch łyżką robić kleksy z powideł. Pieczemy 45 min w 170 stopniach potem wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki na 20 minut.

Po ostygnięciu ciasto można polać lukrem otrzymanym z utartego – cukru pudru, białka, soku z cytryny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 14

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!