Aromatyczne ciasto czekoladowe z powidłami. Ciasto jest wilgotne, puszyste i bardzo szybko się je robi.
Składniki
- 3 szkl. mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 150 g masła
- 1,5 szkl. mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 3 jajka
- słoiczek powideł śliwkowych
- 1 czekolada gorzka
Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. W rondelku zagotowujemy mleko i masło. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy czekoladę, studzimy.
Do mąki z proszkiem i sodą dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy wyjdzie gęste ciasto. Jajka ubijamy z cukrem partiami, dodajemy do masy czekoladowej dokładnie wymieszać.
Wylać na blaszkę, a na wierzch łyżką robić kleksy z powideł. Pieczemy 45 min w 170 stopniach potem wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki na 20 minut.
Po ostygnięciu ciasto można polać lukrem otrzymanym z utartego – cukru pudru, białka, soku z cytryny.