Ciasto czekoladowe z gruszkami

5
(1)

Przepis na czekoladowe ciasto z całymi gruszkami. Proste, smaczne i efektowne ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 kostka margaryny
  • 3 gruszki u mnie konferencja
  • 30 g czarnego kakao
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Jajka wyjąć wcześniej z lodówki.

W misce umieścić mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać sypkie składniki.

Do rondelka wrzucić pokrojoną margarynę i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia. Następnie dodać pokrojoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik i dolać mleko. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W międzyczasie obrać 3 gruszki ze skórki i ściąć odrobinę grubszej części tak, by gruszka dobrze stała w formie.

Jak już margaryna z czekoladą będzie przestudzona, przelać ją do większej miski, dodać żółtka i wymieszać łyżką. Po chwili dosypać sypkie składniki cały czas mieszając. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

Dno formy wyłożyć papierem, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy wstawić gruszki robiąc odstępy, a następnie wylać dookoła nich ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół) przez 50 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!