Przepis na czekoladowe ciasto z całymi gruszkami. Proste, smaczne i efektowne ciasto na każdą okazję.
Składniki
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 kostka margaryny
- 3 gruszki u mnie konferencja
- 30 g czarnego kakao
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki.
W misce umieścić mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wymieszać sypkie składniki.
Do rondelka wrzucić pokrojoną margarynę i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia. Następnie dodać pokrojoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik i dolać mleko. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. W międzyczasie obrać 3 gruszki ze skórki i ściąć odrobinę grubszej części tak, by gruszka dobrze stała w formie.
Jak już margaryna z czekoladą będzie przestudzona, przelać ją do większej miski, dodać żółtka i wymieszać łyżką. Po chwili dosypać sypkie składniki cały czas mieszając. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.
Dno formy wyłożyć papierem, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy wstawić gruszki robiąc odstępy, a następnie wylać dookoła nich ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół) przez 50 minut.