Ciasto czekoladowe z białym musem czekoladowym i malinami


Przepis na pyszne i słodkie ciasto, które można przygotować na każdą okazję.

Składniki oraz sposób przygotowania

CIasto:

  • 115g mąki pszennej
  • 130g cukru
  • 40g kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duże jajko
  • 125ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml wrzącej wody

Mokre i suche składniki oddzielić oprócz wody. Dodać do suchych składników mokre i tylko kuchenną rózgą wymieszać. Na koniec dodać wodę. Ciasto będzie bardzo płynne. Do okrągłej formy 23 cm wyłożyć papier do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175*C i piec ok 25 minut.

Mus z białej czekolady z malinami:

  • 400g czekolady białej
  • 250 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanili
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200g malin

Żelatynę zalać małą ilością wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać i mieszać aż się rozpuści ale nie doprowadzić do wrzenia. Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i dodać wanilię. Po 2 minutach zacząć mieszać aż się czekolada rozpuści. Można przelać przez sitko. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać. Odstawić i przestudzić do momentu kiedy masa zacznie tężeć. Śmietanę ubić do otrzymania gęstej masy, dodawać ją stopniowo w kilku porcjach do masy czekoladowej i delikatnie mieszać. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Przelać na ciasto i do lodówki odstawić na noc.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!