Wszystkim miłośnikom czekoladowych deserów ten przepis z pewnością przypadnie do gustu. Bez pieczenia i niepotrzebnego długiego przygotowywania!
Składniki
- draże czekoladowe 300 g (typu maltikeks)
- masło 50 g
- czekolada gorzka 300 g (3 tabliczki)
- śmietanka 30% 350 ml
- płatki czekoladowe 1 i 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)
- draże kokosowe 70 g
Przygotowanie
Draże czekoladowe miksujemy, dodajemy roztopione masło, mieszamy łyżką i odstawiamy na chwilę na bok. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w śmietance i dajemy jej ostygnąć.
Gdy czekolada ostygnie dodajemy płatki czekoladowe i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do pieczenia 28 cm wykładamy zmiksowanymi drażami czekoladowymi i uklepujemy łyżką na gładko, na to wylewamy czekoladę z płatkami. Na górze obsypujemy drażami kokosowymi i wkładamy ciasto na 2 h do lodówki.