Chlebki pita

5
(2)

Chlebki pita

Smaczne chlebki pita, które z łatwością przygotujesz w domu. Idealne jako dodatek do obiadu i na przekąskę.

Składniki

  • 2 szkl mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. letniej wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut). Resztę składników wsypać do miski i dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto zagnieść i odstawić na godz. przykryte ściereczką. Następnie podzielić na kawałki, uformować kuleczki i również odstawić na 30 min pod ściereczką. Po tym czasie każdy kawałek rozwałkować na cienki placek i smażyć na gorącej patelni lekko posmarowanej olejem z każdej strony aż się zarumieni ok. 2-3 minutki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!