Smaczne chlebki pita, które z łatwością przygotujesz w domu. Idealne jako dodatek do obiadu i na przekąskę.
Składniki
- 2 szkl mąki
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. letniej wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować (ok. 15 minut). Resztę składników wsypać do miski i dodać wyrośnięte drożdże. Ciasto zagnieść i odstawić na godz. przykryte ściereczką. Następnie podzielić na kawałki, uformować kuleczki i również odstawić na 30 min pod ściereczką. Po tym czasie każdy kawałek rozwałkować na cienki placek i smażyć na gorącej patelni lekko posmarowanej olejem z każdej strony aż się zarumieni ok. 2-3 minutki.