Chleb z prażoną cebulką

4.2
(5)

Chleb z prażoną cebulką

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to propozycja idealna dla Was!

Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu cayenne
  • prażona cebulka

Przygotowanie

Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Na koniec wyrabiania można dodać łyżkę oleju. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wysmarowane tłuszczem i nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Następnie naczynie wyciągamy i wkładamy uformowany z ciasta bochenek. Pieczemy pod przykryciem 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, temperaturę redukujemy do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Smacznego.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!