Chleb z garnka

4.6
(5)

Chleb z garnka

Najprostszy przepis na pyszny domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką.

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, nie czekamy aż wyrosną, łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie powtórnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na kolejne 30 min w ciepłym miejscu.
W czasie gdy ciasto wyrasta, do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką. Nagrzewamy do temperatury 220 st.
Gotowe ciasto przekładamy do gorącego garnka obsypanego mąką (wtedy chleb łatwiej wyskakuje), zwilżamy powierzenie wodą, posypujemy makiem lub nasionami słonecznika, sezamu bądź dyni. Przykrywamy pokrywką. Temperaturę obniżamy do 200 st. C i pieczemy chleb pół godziny, grzanie góra – dół. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 min.
Gorący chleb od razu wyjmujemy z garnka. Jeśli tego nie zrobimy nasz chlebek może się zaparzyć, a jego skórka straci na chrupkości, o którą nam przecież chodzi.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!