Chleb który zawsze wychodzi

4
(9)

Chleb który zawsze wychodzi

Jego skórka jest chrupiąca, a środek mięciutki. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że ten pyszny chlebek zawsze się udaje.

Składniki

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • (do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka) + łyżka sezamu

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć, dodać cukier, około pół szklanki mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać drożdże i stopniowo mleko. Wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odstawić na 45 minut.
Uderzyć kilka razy pięścią w ciasto, przykryć i zostawić na kolejne 45 minut.
Formę na chleb posmarować olejem. Ciasto włożyć do formy i odstawić na godzinę.
Naciąć, posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 200° C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!